Pallavicini Kastély

Pallavicini Kastély

KERESSENEK BENNÜNKET A

(62) 251-291-ES, VAGY A 06-20-777-1284-ES TELEFONSZÁMON

Állandó nyitvatartási rend:
Május 1-jétől szeptember 30-áig:
Hétfőtől keddig: zárva
Szerdától vasárnapig: 10.00–12:00 és 13.00–18.00
Október 1-jétől április 30-áig:
Hétfőtől keddig: zárva.
Szerdától vasárnapig: 10.00–12:00 és 13.00–16.00

A főtér közelében, hangulatos park közepén álló, felújított Pallavicini kastély termeiben állandó és időszaki kiállítások is helyet kapnak, de az állandó nyitva tartással működő, akadálymentes épület alagsorában hangulatos kávézó is várja a látogatókat.

A hajdani őrgrófi család kastélyának felújításával nemcsak városunk épített emlékeinek megőrzését igyekeztünk – az eredeti falszerkezetek és épületelemek lehető legkisebb sérülésével – minél jobban megvalósítani, de célunk volt, hogy életkép-szerűen berendezett tárlatainkkal felvillantsuk az 1945 előtti vidéki társadalom különböző rétegeinek életviszonyait is.

Ennek megfelelően a Pallavicini Emlékszobában állandó tárlaton mutatjuk be az őrgrófi család történetét és mindennapjait felidéző emléktárgyakat, bútorokat és dokumentumokat. Ez a kiállítás azért is egyedülálló a maga nemében, mivel másutt nem tapasztalható részletességgel mutatja be a dél-alföldi arisztokrácia – azon belül is az ún. Mindszent-algyői uradalom és a grófi család –, valamint az alkalmazásukban élők egykori életét.

Az Uradalmi Teremben és a Kelemen Kristóf teremben(sándorfalvi születésű szobrászművész) Sándorfalva történetét és népéletét mutatjuk be. Az érdeklődők különféle dokumentumok, korabeli képek megtekintésével pillanthatnak bele településünk múltjába. A tablókon vendégeink olvashatnak városunk alapításáról és alapítójáról, fényképeken és leírásokon keresztül ismerkedhetnek meg a térségünkre jellemző népi építészettel és gazdálkodással, valamint az egykor és mai civil szerveződésekkel.

A Pallavicini Kastélyban kaptak méltó helyet Budai Sándor népművész naiv festményei, és Sándorfalva Díszpolgárainak tablói.

A Kastély Díszterme biztosít méltó környezetet időszaki kiállításaink során a helyi vagy Sándorfalvához kötődő alkotók, képzőművészek, kézművesek munkáinak, néprajzi tárlatoknak.

A nagy méretű terem elegáns bálteremként, konferenciák helyszíneként és komolyzenei koncertek számára alkalmas akusztikája miatt hangversenyteremként is funkcionál, illetve házasságkötések illő helyszíne.
Share
Betűméret