Egy korszak vége, valami új kezdete – a Batman-sorozat sorsáról kérdeztük a kiadót

Egy korszak vége, valami új kezdete – a Batman-sorozat sorsáról kérdeztük a kiadót

Egy korszak ér véget májusban: ekkor fog megjelenni a Batman képregény-sorozat utolsó folytatásos száma a Kingpin kiadónál. A vég azonban valami újnak is a kezdete – nem tűnik el ugyanis teljesen az újságárusok polcairól a köpenyes igazságosztó, az ezentúl új formában kapható füzetek egy-egy teljes történetet fognak elmesélni a Sötét Lovag kalandjaiból.

Alan Moore – Brian Bolland: Batman – A Gyilkos Tréfa. Forrás: Kingpin kiadó.

 „Sajnos bejött a papírforma” – kezdte bejegyzését a Kingpin kiadó még januárban, majd bejelentette: mivel a brit Eaglemoss Legendás Batman-sorozata teljesen új piaci környezetet teremtett Magyarországon, a Kingpin-féle Batman-sorozatot jelen formájában már nem tudják folytatni. A 39., tripla-számmal véget ér a jelenleg futó, Én vagyok a halálvágy című történetszál, s ezt követően már csupán évi néhány füzettel, egy-egy teljes történettel folytatódik a sorozat.

A Batman-sor első száma 2014 májusában látta meg a nyomdafestéket és jelen formájában közel negyven számot élt meg. A Sötét Lovag olyan legendás és korszakalkotó történeteivel ismertette meg a magyar olvasóközönséget, mint a Nyugodjék békében, A baglyok bírósága, vagy a Halál a családra. Grant Morrison és Scott Synder mesteri detektívtörténetei, Greg Capullo és Tony Daniel hátborzongató rajzai, Alex Ross festői borítói mind-mind meghatározó és iránymutató fejezetei voltak az amerikai képregények hazai kiadásának.

Grant Morrison – Tony Daniel: Batman – Nyugodjék békében. Forrás: Kingpin kiadó.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a sorozat értékét milyen óriási súllyal növelték az először évente, majd félévente, majd végül négyhavonta megjelenő különszámai – ezek között jelent meg ugyanis minden idők két legjobb Batman-sztorija, A Gyilkos Tréfa és A Sötét Lovag Visszatér a képregényirodalom két legnagyobb hatású klasszikusa, Alan Moore és Frank Miller tollából. Nem fogjuk elfeledni Lee Bermejo karácsonyi történetét, Alan Scott és Bruce Wayne közös kalandját és Joker vérfagyasztó nevetését Ed Brubaker tolmácsolásában,

  • Frank Miller: A Sötét Lovag Visszatér. Forrás: Kingpin kiadó.
  • Frank Miller: A Sötét Lovag Visszatér. Forrás: Kingpin kiadó.

Az elsőtől a 21. számig, tehát kereken három éven keresztül a Denevérember történeteit a Ragadozók – Orákulum, Fekete Kanári és Vadásznő – kalandjai kísérték, a sorozat 18-19. száma a Gail Simone és Ed Benes jegyezte Gotham City: Ragadozók kötet előzményéül szolgáltak. Ezt követően üdítőleg hatott a 22. számban vendégszerephez jutó Jonah Hex Az ördögnek, ami az ördögé című története. A 23. számtól kezdődően azonban a Geoff Johns és Jim Lee jegyezte Igazság Ligája-sort olvashatták a magyar olvasók – bár a szerzőpáros örökre felírta magát a képregénytörténelem lapjaira, nem erről a munkájukról fogunk emlékezni rájuk.

2017 elején azonban valósággal berobbant a hazai képregénypiacra a brit Eaglesmoss kiadó DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény-sorozata, illeszkedő gerincképpel, keménytáblás kivitelezésben. Minősége azonban – akik követik a képregényes szcénát, jól tudják, – a legnagyobb jóindulattal is csak hullámzónak nevezhető, elég a tragikomikus fordításokra és az ismétlődő, érthetetlen nyomdászati és kötészeti gikszerekre gondolnunk.

DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény. Forrás: Eaglemoss Collections.

A Kingpin kiadót vezető Harza Tamás szerkesztőségünk kérdésére elmondta, tisztában van azzal, hogy a brit kiadó valami olyasmit tudott nyújtani, amire nagy volt a kereslet Magyarországon, így a sorozat sikere érthető. Szerinte mindez két tekintetben nyilvánult meg: a DCNK „betöltötte az űrt, amit az általános DC kiadványok hiánya jelentett”, másrészről pedig az illeszkedő gerinckép sokak számára vonzóerőt jelent: a „sorozatgyűjtés nagy úr […] sokan nem is olvassák, csak megy a polcra.” Hozzátette, hogy a második Eaglemoss-sor, a Legendás Batman azonban „már agresszíven rámászott a mi kiadásainkra is” – tehát gyorsan leközölt számos olyan történetet, amelyek a Kingpin gondozásában vitt New 52-történetszál folytatásai lettek volna.

  • Scott Snyder – Greg Capullo: Batman – Halál a Családra. Forrás: Eaglemoss Collections.
  • Scott Snyder – Greg Capullo: Batman – Halál a Családra. Forrás: Kingpin Kiadó.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a Kingpinnél futó számtalan Marvel-sorozat (Hihetetlen Pókember, PPP, Marvel+, Legendák, stb.) folytatását nem sodorta-e veszélybe a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény – Harza Tamás azonban erre azt a választ adta: „nem, a Marvelnek jóval nagyobb az olvasótábora itthon is, és persze ők megálltak az egy sorozatnál. Ha indulna egy második is, az már minden bizonnyal hatással lenne ránk is.”

Megszületett hát a döntés: a Batman-sorozat jelen formájában nem fenntartható. Kérdésünkre Harza Tamás elmondta, a júliustól kapható új füzetek a korábbiakhoz képest „teljesen különbözőek lesznek, nem csak történetben, de külsőben is.” Arra a kérdésre, hogy terjedelem és kötészeti kivitelezés tekintetében mire számíthatunk, azt írta: „teljesen változó. Lesz rövidebb, lesz hosszabb is […], lesz mindenféle kötészet.” Tehát várhatólag nem A Gyilkos Tréfa volt az utolsó olyan Batman-kötet, amely kemény-kötéssel jelent meg a Kingpinnél, amiből személy szerint arra következtetek, hogy további, a Sötét Lovag legkiemelkedőbb történeteit tömörítő kánonba tartozó kiadványokkal fog jelentkezni a kiadó.

Sam Kieth: Batman/Lobo – Halálosan komoly. Forrás: Kingpin kadó.

Bár személy szerint bánom, hogy hat év után ezentúl nem fognak Batman-füzetek illatozni a postaládámban, egyben izgatottan várom, hogy mit tartogatnak számunkra az új formában jelentkező bőregér-történetek.

Share
Betűméret